Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een vitamine D tekort een verhoging van 20% in hun testosteron kunnen verwachten bij voldoende vitamine D inname[1]. Let op: dit geld dus enkel voor personen met een vitamine D tekort. Dan rest ons de vraag: welk percentage van mensen heeft een vitamine D tekort (in Nederland) ?
Men dank aan een artikel geschreven in het ‘Nederlands Tijdschrift van Geneeskunde’ hebben we daar een antwoord op. Onder de 2503 testpersonen waarvan alle leeftijden en beide geslachten deelnamen had 58,8% een vitamine D tekort waarvan de helft een zwaar vitamine D tekort [2].
Ga na dat als je niet tot een van de risicogroepen (ouderen en kinderen) hoort dat je dus een geringe kans maakt op een tekort gezien de 58,8% voor alle groepen. De test was afgenomen in de winter, een periode waarin we het minst zonlicht tot ons nemen.
Risicogroepen
We kunnen vragen: ‘wie’ hebben er een vitamine D tekort in 2024? Uit onderzoek weten we dat bevolkingsgroepen die veel vis eten zoals Canadezen en Finnen; er een minder tekort aan vitamine D is.
We zagen een landelijke verlaging van het gemiddelde vitamine D gehalte per persoon in Canada wanneer men een overgang maakte naar een westerse eetcultuur. Van nature aten Canadezen veel vis. Door westerse invloeden, denk hieraan bijvoorbeeld aan fastfoodketens, werd dit steeds minder.
Misschien zijn we dus als westerling een risicogroep als het gaat om een inname van voldoende vitamine D.
In Nederland eten we over het algemeen wel vis, maar dit verschilt per persoon. Vis is een vereiste als je wilt spreken van een gebalanceerd en gezond voedingspatroon. Interessant feitje is dat haring de vis is met het meeste vitamine D per 100 gram, maar liefst 17 microgram met op de 3e plek Noorse zalm met 11 microgram.
Waaraan herken ik een vitamine D tekort?
Een vitamine D tekort heeft de volgende symptomen:
- Lusteloosheid
- Vermoeidheid
- Pijnlijke botten en gewrichten
- Lagere weerstand
- Angstaanvallen
- Pijn in gewrichten
Echter, deze hebben ook andere oorzaken, maar kunnen bijvoorbeeld ook in mindere maten voorkomen.
Behoor je wellicht tot een van de risicogroepen? Dat zijn kinderen, ouderen en mensen die weinig zonlicht hebben volgens de gezondheidsraad.
Verder weet je dus nooit zeker of je een vitamine D tekort hebt zonder het te testen. Dat kun je doen door zelf aanpassingen te maken en verbeteringen te zien of door bijvoorbeeld een bloedtest.
Hoe kom ik aan vitamine D?
Voeding is een belangrijke bron van vitamine D. Vette vis is de voornaamste bron van vitamine D. Met vlees en eieren op een tweede plek. Tegenwoordig wordt het ook kunstmatig toegevoegd aan producten zoals boter en babyvoeding.
In Nederland eten we over het algemeen wel vis, maar dit verschilt per persoon. Vis een vereiste als je wilt spreken van een gebalanceerd en gezond voedingspatroon.
Vitamine D is ook te verkrijgen via zonlicht en wordt niet voor niks de zonvitamine genoemd.
Testosteron verhogen
Testosteron is een hot topic. Als je snel even googeled naar testosteron verhogen dan kom je er al snel achter dat ‘vis eten’ en ‘meer buiten zijn’ twee van de zeven mogelijke manieren om je testosteron peil te verhogen ook deel uitmaken van je vitamine D tekort aanvullen. Kortom vitamine D is super belangrijk voor je testosteron!
Testosteron is belangrijk voor je mentale welzijn en het functioneren van je lichaam. Kortom, niet geheel onbelangrijk voor je dagelijkse gemoedrust.
Conclusie: de oplossing voor een vitamine D tekort
Advies zou zijn wees voldoende buiten en eet een gebalanceerd dieet. Hoewel dit een goed advies is blijft de praktijk vaak moeilijker dan gedacht. Je kan dus ook kiezen voor een vitamine D supplement om er van zeker te wezen dat je voldoende vitamine D binnen krijgt. Ga na ook hoeveel moeite het je kan besparen door simpelweg te kiezen voor een supplement.
Daarnaast kan het geen kwaad je testosteron een boost te geven.
Referenties:
- S. Pilsch, S. Frisch, H. Koertke, J. Kuhn, J. Dreier, B. Obermayer-Pietsch, E-wehr, A. Zitterman. Effect of vitamine D supplementation on testosteron levels in men. Georg Thieme Verlag KG Stuttgart. 2011. 43(3): 223-225
- L.J.M. Boonman -de winter, A. Albersen, K. Mohrmann, C.M.A.C. Bakx- van Baal, D.W. Meijer Timmerman Thijssen, J.P.H.M. Bressers. Hoge prevalentie van vitamine D-deficiëntie in Zuidwest-Nederland. Ned Tijdsch Geneeskd. 2015; 159:A8167
Add a Comment